Dünyada her yıl yaklaşık olarak iki milyon kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda her 12-14 kadında tespit edilen bu...
Dünyada her yıl yaklaşık olarak iki milyon kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda her 12-14 kadında tespit edilen bu hastalık günümüzde sekiz kadından birinde rastlanır hale gelmektedir. Birçok kanser türü gibi meme kanseri de erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Meme kanseri tedavisinin amacı, kanserin memede küçük bir kitle halindeyken kan ve lenf düğümlerine yayılmadan önce teşhis edilmesidir. Bu aşamada hastalar için tedavi tamami ile mümkündür. Meme ameliyatı temel olarak memenin tamamının alınması olarak tanımlanabilmektedir. Birçok kanser türü gibi meme kanseri de erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Meme kanseri tedavisinin amacı, kanserin memede küçük bir kitleyken kan ve lenf düğümlerine yayılmadan teşhis edilmesidir. Bu aşamada hastalar için tedavi tamamen mümkün durumdadır. Meme ameliyatı temel olarak memenin tamamının yani memenin alınması olarak tanımlanabilmektedir.
Meme Cerrahisi Nedir?
Meme Cerrahisi, son zamanlarda sıklığı artan ve daha genç yaşlarda da rastlanan meme kanseri ameliyatları için gelişmiş uzmanlık alanına meme cerrahisi denilmektedir. Meme cerrahisi bu konuda uzmanlaşmış genel cerrahi uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Meme kanseri, hücreler kontrol dışı çoğaldığında ortaya çıkan ve diğer organlara yayılabilen bir tümördür. Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerden gelişen bir kanser türüdür. Meme bezlerini oluşturan hücrelerden ve süt kanallarını oluşturan hücreleerden gelişebilir. Meme kanseri her sekiz kadından birinde görülmektedir.
Meme Cerrahisi Anabilim Dalında Neler Yapılır?
Meme Cerrahisi yani Onkoplastik bölümünde meme kanseri ameliyatları ve cerrahi meme hastalıkları tedavi edilebilir. Erken evrede, meme kaybı olmadan daha öncesinde saptanan meme kanserinin yayılımı ileri teknikler ve önlemlerle saptanabilmektedir. Tümör doğrudan tedavi edilebilmektedir.
Meme Koruyucu Cerrahi
Memede bulunan tek ve küçük olan kitlenin çıkarılmasıdır. Küçük bir kesiyle, büyük olmayan kitlenin çıkarılması ile meme bütünlüğü korunmuş olur. Daha önce meme kanseri tanısı konulmuş hastalarda memenin bir kısmı değil tamamı alınmakta ve hastanın vücut bütünlüğü bozulmaktadır. Kanser tedavisinin daha iyi yapıldığını düşündüğü için hastalar bu cerrahi yöntemi kabul etmekte, bu durumun psikolojik etkisi ve sorunlarıyla bir ömür yaşamaktaydı. Ancak yapılan çalışmalar ışığında günümüzde meme koruyucu cerrahi kavramı ve operasyonları yaygınlaşmıştır. Artık biliyoruz ki ‘’memenin tamamen alınması hastayı daha iyi tedavi eder’’ kavramı yanlıştır.
Meme koruyucu cerrahi, memede bulunan kanserli dokunun geride kanserli doku bırakılmayacak şekilde, memenin hastalıklı olan kısmının, meme dokusu kalmayacak şekilde çıkarılmasıyla oluşan bir ameliyattır. Tanım olarak BCS, tümörün çıkarılması sırasında kanser tedavisinin ilkelerinden ödün vermeden sağlıklı meme dokusunu minimum kayıpla korumayı amaçlamaktadır.
Meme Cerrahisi denilince akla ilk gelen meme kanseridir. Meme kanseri en ciddi sorunlardan biridir ve erken teşhis ile bu hastalığın önüne geçilebilir. Meme Cerrahisi alanında çalışan doktorlar, kadınların yaşayabileceği bu hastalıkla ilgili yenilikçi araştırmalar yürütüyor. Özellikle meme kanseri döneminde kadınların ihtiyaç duyduğu moral, hızlı tedavi ve yeni meme implantlarında önemli rol oynamaktadırlar. Meme cerrahisinde uzmanlaşmış olan doktorlar meme bölgesindeki kist, tümör ve kanser gibi durumları yakından takip ederek hastalıkların doğasını belirlemektedir. Göğüste ağrı, sertlik veya yanma hissi gibi şikayetlerle kendisine gelen hastaların sorunlarını keşfetmektedir.
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz