Doğal bir süreç olan ancak kadınlar için kimi zaman kâbusa dönüşen menopoz sürecini rahat atlamak mümkün mü? Kadın Hastalıkları ve Doğum U...
Doğal bir süreç olan ancak kadınlar için kimi zaman kâbusa dönüşen menopoz sürecini rahat atlamak mümkün mü?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aytun Aktan mutlu menopoz dönemi için 9 ipucunu açıkladı.
Bir kadının adet görmediği süre üst üste on iki ay olmuş ise menopoza girmiş olarak kabul edilir. Geciken, düzeni bozulan adetler nedeniyle doktora başvurulduğunda yumurtalıkların durumu ile ilgili yapılan testler, kadının ne kadar daha menopozdan uzakta tutacağı hakkında bilgi verebilir.
Menopozun Etkileri Neler?
Hormonların eksikliğinde yaşanan sıkıntıların ötesinde, vücutta gözle görünmeyen, sinsi değişimler de olmaktadır. Özellikle kemik dokunuz ve kalp, damar sistemi bu süreçten olumsuz etkilenmektedir.
Osteoporoz: Kemik erimesi ve sonucunda ortaya çıkan kırık riskinde artış menopoz sonrası kadında en önemli sağlık problemidir. Özellikle omurga, kalça ve bilek kırıklarında artış görülür. Omurga kırıkları ciddi bel ve sırt ağrılarına yol açarken, kalça kırıkları menopoz sonrası dönemde önemli sorunları beraberinde getirir.
Kalp ve damar sistemi: Menopoz sonrasında bu hastalıklar için kadınla erkek arasında kadına ait olumlu taraf ortadan kalkmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı riskinde artışa yol açmaktadır. Özellikle 40 yaşından önce menopoza girilmişse kalp damar hastalığından dolayı ölüm riski her yıl için %5 oranında artmaktadır. Benzer şekilde her iki yumurtalığı da 45 yaşından önce cerrahi olarak çıkartılan kadınlarda ölüm riski ameliyat olmayanlara göre yaklaşık 1,7 kat artmaktadır. Erken menopoz nedeni ne olursa olsun kalp hastalığı açısından dikkatli olunmalıdır.
Kanser: Menopoz ile birlikte kanser riskinde belirgin bir artış yoktur. Bazı kanserlerin ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmasından ya da menopoz süresince kullanılan ilaçların etkilediği organlarda belirginleşmesinden dolayı göreceli artış olabilir. Yıllık kontrollerin amacı bu kanserlerin erken tanınmasını sağlamaktır.
Kilo problemi: Menopozda günlük kalori ihtiyacınız 200–400 kalori düşmektedir. Yani bu daha az yemek yemeniz ve daha çok spor yapmanız anlamına gelmektedir.”
İşte 9 Sihirli İpucu!
Menopoz doğal bir süreçtir ve tedavi ortaya çıkan belirtileri önlemeye yöneliktir. Op.Dr. Aytun Aktan mutlu menopoz dönemi için 9 ipucunu açıkladı:
1- Herhangi bir ilaçla tedaviye başlanmadan önce yaşam stili ve alışkanlıkların doktorla birlikte gözden geçirilmesi gerekir.
2- Sigarayı bırakarak kalp damar hastalığı, kanser, inme ve bir çok hastalık riskinin büyük ölçüde azalacağı unutulmamalıdır.
3- Düzenli egzersiz yapmak efor kapasitesini geliştireceği gibi sıcak basmaları üzerinde de olumlu etkiye yol açacak, kemik erimesini azaltacaktır.
4- Yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketimini azaltmalı, meyve-sebze ağırlıklı dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız.
5- Menopoz tedavisinin meme kanseri üzerindeki olumsuz etkileri tıp dünyasında en çok tartışılan konulardandır. Tedavi seçenekleri değerlendirilirken bireysel risk faktörleri çok dikkatli değerlendirilmeli ve ön araştırmalar tam yapılmalıdır.
6- Alkol kullanımı, şişmanlık ve hareketsiz yaşam kadın sağlığını daha olumsuz etkilemektedir.
7- Menopoz sonrasında günlük kalsiyum ihtiyacınızın arttığını göz önüne alarak diyetle eksik kalan kalsiyum ve D vitamini için doktorunuzun önerisi ile takviye almanız gerekebilir. Düzenli egzersiz ve günlük 1500–1700 mg kalsiyum alımı menopoz sonrasındaki süreçte kemik yoğunluğunu arttırmaktadır.
8- Sıcak basmaları, baharatlı yiyecekler, ortam sıcaklığı, sıcak içecekler ile tetiklenebilir.
9- Menopoz sonrası yıllık kontroller, yıllık mamografi, jinekolojik muayene ve tetkiklerinin doktora danışılarak planlanması gerekir.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz