Kış mevsiminde havaların soğuması, hava kirliliğinin artması, kapalı ve sıkışık alanlarda bulunulması sonucunda çocuklar başta olmak üzere b...
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?
Soğuk havalarda mikropik hastalıklar daha çabuk yayılmaktadır. Virüslerin bulaşması direk temas veya damlacık yoluyla olmaktadır. Kalabalık ortamda kişinin hapşırması, öksürmesi ve hatta kişinin nefes alıp vermesiyle dahi mikroplar bulaşmaktadır. En sık görülen üst solunum yolu hastalıkları şunlardır;
1- Nezle; Kış mevsiminde küçük/büyük fark etmeksizin her yaşta görülen üst solunum yolu hastalıkları soğuk algınlığı hastalığıdır. Özellikle oku çağındaki çocukların, kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışan yetişkinlerin yılda birkaç defa yakalanıyorlar. Bu hastalık daha ziyade aşırı burun akıntısı, ateş ve sık hapşırıkla seyretmektedir.
2- Grip; Halk arasında grip ile üst solunum yolu hastalıkları soğuk algınlığı birbirine karıştırılmaktadır. Nezle daha hafif, grip daha ağır seyreden hastalıktır. Gripte burun akıntısı olmaz. Bunun yerine yüksek ateş ve kas ağrıları kendini gösterir. Tedavisi yapılmadığında zatürreye çevirebilmektedir.
3- Boğaz enfeksiyonları; Bademcikler ve bademciklerin arasında kalan farenks bölgesine çeşitli mikropların yerleşmesi sonucu boğaz enfeksiyonları ortaya çıkar. Boğazda kuruma, kaşıntı, öksürük, ateş, yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı olarak kendini göstermektedir.
4- Sinüzit; Yüz kemikleri, kafatası içindeki yerleşik boşluklara sinüs deniliyor. Bu boşlukların içleri solunum yolu hücreleriyle döşenmiştir. Yabancı partikülleri tutma, mukus salgılama ve bakterileri tutarak çoğalmasını önleme görevleri arasında yer almaktadır. Sinüslerin enfeksiyon kaparak iltihaplanmasına sinüzit denilmektedir.
Üst Solunum Yolları Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Hastalığın belirtisi ve şiddetine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Hafif seyreden nezle için belirtilere yönelik ilaçlar veriliyor. Ateş düşürücü ilaç, serum fizyolojik veya damla veriliyor. Grip hastalığında grip aşısı tavsiye ediliyor. Her yıl Ekim-Kasım aylarında uygulanması öneriliyor. Sinüzitte ise belirtiler üç günden fazla ve şiddetli olursa antibiyotik tedavisi uygulanıyor.
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz