Türkiye’de en çok rastlanan 2. kanser türü prostattır. 5 erkekten üçü prostat kanserinden mustariptir. Prostat kanseri hakkında merak edilen...
Türkiye’de en çok rastlanan 2. kanser türü prostattır. 5 erkekten üçü prostat kanserinden mustariptir. Prostat kanseri hakkında merak edilenleri özetledik.
Prostat yalnızca erkeklerde bulunan bir organdır. Bu organın işlevi üreme sisteminin fonksiyonlarını düzenlemek, testosteron hormonunun salgılanmasını sağlamak ve semen üretimini sağlamaktır. Prostat kanseri, prostat dokusunu oluşturan hücrelerdeki tümör yapılarıdır.
Prostat Kanserinin Evreleri
Çoğunlukla 65 yaşın üzerindeki hastalarda görülen prostat kanseri; tümörün boyutu, prostatın içindeki dokulardaki yayılımı ve metastaz (vücudun diğer organlarına yayılım) doğrultusunda dört farklı evrede görülür. İlk evrede tümör prostatın içindedir ve rektal muayenede hissedilmez.
Prostat kanserinde ikinci evrede tümör prostat çevresinde değildir. rektal muayene ya da görüntüleme yöntemleri (MR) ile tespit edilebilir. Üçüncü evrede tümör dokulara yayılmıştır. Dördüncü evrede yayılım söz konusudur ve metastaz olasılığı yüksektir.
Prostatın Nedenleri
Prostat kanseri yaş nedeniyle prostat bezindeki büyümeden kaynaklanır. 50 yaşından genç bireylerde pek görülmeyen bu hastalık 90 yaşını geçen erkeklerin hemen hepsinde görülür. Prostatın spesifik bir nedene bağlı olduğu saptanamamıştır. Bununla birlikte yaş gibi tetikleyici olan bir başka unsurun da gen grupları olduğu düşünülmektedir. Obezite ve sigara kullanımı da prostat kanserinin nedenleri arasında gösterilir.
Prostatın Belirtileri
Prostat kanserinde her zaman belirti olmaz. Bununla birlikte prostat kanserinin en yaygın belirtileri idrarla ilgili sıkıntılardır. Prostat kanseri görülen erkekler idrar yaparken yanma, idrarda veya semende kanama ve kemik ağrıları gibi sorunlar yaşar.
Prostat Tanı Yöntemleri
Prostat tanısı koyulabilmesi için hastanın öyküsü dinlenir ve rektal muayene yapılır. Kan örneğiyle PSA (prostat spesifik antijen) testi yapılır. Ayrıca multiparametrik MR ve biyopsi de tanıyı kolaylaştırır.
Prostat Kanserinin Tedavisi
Prostat kanserinde tedavi kanserin kaçıncı evresinde olunduğuna ve hastanın başka hastalıkları olup olmadığına göre değişir. Radyoterapi, hormonoterapi ve ameliyat prostat kanserinin tedavi yöntemleridir. Tümör büyükse ve yayılmış durumdaysa açık ameliyat önerilir.
Aslında hastalar için her ne kadar cerrahi müdahale gerektirse de en etkili ve risksiz yöntem ameliyatsız prostat tedavisi olanıdır.
Prostata Ne İyi Gelir?
Prostat büyümesini ve prostatta tümör oluşmasını çinko ve selenyum ağırlıklı beslenme ile önlemek mümkün olabilir. Ne var ki hastalığın olumundan sonra tıbbi yöntemler dışındaki her şey etkisiz kalır. Prostatın alanında uzman doktorlar tarafından tedavi edilmesi gereklidir.
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz