Spora olan ilginin artmasıyla birlikte çeşitli yaralanmalar da kaçınılmaz oluyor. Yanlış uygulamalar ya da dışarıdan gelen sert müdahaleler ...
Spora olan ilginin artmasıyla birlikte çeşitli yaralanmalar da kaçınılmaz oluyor. Yanlış uygulamalar ya da dışarıdan gelen sert müdahaleler sebebiyle yaşanan sorunların başında ise menisküs yırtığı geliyor.
Avrasya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Şenay Sıldır, menisküs yırtığı hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
Dizin aşırı zorlanmasıyla ortaya çıkıyor
Diz ekleminde C şeklinde yer alan kıkırdak benzeri yapılara menisküs denir. Dizlerin fonksiyonlarını ve normal işlevlerini yerine getirebilmesi için önemli bir rol oynar. İki kemik arasında yer alan ve bir conta gibi görev yapan menisküs, eklem kıkırdağına yüklenmeleri önler. Eklem sıvısının eklem içinde rahatça dolaşmasına katkı sağlar. Dizin aşırı zorlanması sonucunda ise menisküste yırtılmalar meydana gelir. Daha çok dizler hafif bükülü ve üzerine yük binmiş pozisyonda vücut sertçe dönerse menisküs yırtılması görülür.
Spor yaparken ani hareketlere dikkat!
Menisküs yırtıklarının oluşma sebebi vücudun belli durumda belli bir pozisyona girmesi olduğu için günlük hayat içinde çok yaşanmaz. Ancak futbol, basketbol veya kayak gibi spor dallarıyla uğraşan insanların başına sıklıkla gelebilir. Menisküsler, zamana ve yaşa bağlı olarak sağlamlığını ve esnekliğini kaybetmeye başlar. Bu durum menisküslerin çok daha kolay yırtılmasına yol açar. İleri yaşlardaki kişilerde basit bir hareket sonucunda bile kişinin menisküsü yırtılabilir.
Eğer bu belirtileri gösteriyorsanız…
Menisküsün en belirgin şikayeti ani bir şekilde gelen keskin ağrıdır. Yırtığın olduğu noktada kişi batma hisseder. Birkaç saat sonra orada sıvı birikmesine bağlı olarak şişlikler meydana gelir. Bunun yanı sıra;
- Dizde takılma hissi,
- Diz hareketlerinde kısıtlanma,
- Dizde kilitlenme,
- Eğilirken ve bükerken zorlanma,
- Dizinin vücudu taşıyamayacağı hissi görülebilir.
Merdiven çıkmak size dayanılmaz bir ağrı mı veriyor?
Bazı kişiler çok yanlış olmasına rağmen menisküs yırtığını geç fark edebilir ve ağrılarına rağmen günlük hayatına dönebilir. Böyle durumlarda özellikle de merdiven çıkarken kişi, ağrıya eşlik eden kayma, boşalma, boşluk ve güçsüzlük hissederse mutlaka bir doktora başvurmalıdır.
Nasıl teşhis edilir?
Öncelikle doktor, hastadaki şikayetleri baz alarak fiziki bir muayene yapar. Bu sırada dizini inceleyerek, ağırlığını test eder. Aynı zamanda doktor daha sağlıklı bir sonuç elde etmek için McMurrayb testi uygulayabilir. Bu test sırasında dizden sesler gelmesi normaldir çünkü bu durum menisküsün yırtıldığına işaret eder. Bunlara ek olarak menisküs yırtılmasını doğrulamak amacıyla Diz X-ray, Ultrason, MRG, Antrosopi uygulanabilir.
Tedavi sürecinde hastaları neler bekliyor?
İlk aşamada; buz, sıkıştırma ve yükseltme veya RICE gibi yöntemlerle yırtığın etkileri azaltılmaya çalışılır. Bu aşamada hastanın dizini bükmemesi, yürürken koltuk değneklerinden yardım alması, dizi için elastik bantlar kullanması önemlidir.
Tam kat olmayan menisküs yırtığı kendiliğinden iyileşebilir ancak diğer durumlarda özellikle de genç hastalarda genellikle cerrahi yöntemler kullanılır. Antroskopik cerrahi yönteminde menisküsün tamamı ya da bir kısmı çıkarılabilir.
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz