Genital bölgede ortaya çıkarak kaşıntı, ağrı ve kanama yapabilen siğiller çoğu zaman hastaların utanıp çekinmesi nedeniyle geç tanı alıyor v...
Genital bölgede ortaya çıkarak kaşıntı, ağrı ve kanama yapabilen siğiller çoğu zaman hastaların utanıp çekinmesi nedeniyle geç tanı alıyor ve tedavi süreci de gecikiyor.
100'den fazla türü bulunan insan papilloma virüsü HPV’den kaynaklanan genital siğiller hastaların hem psikolojilerini hem de yaşam kalitelerini olumsuz etkiliyor.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Muhammet Fatih Kılınç, genital bölge siğilleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
- Bazı davranışlar sizi HPV enfeksiyonu için daha büyük risk altına sokar
- Ne kadar çok cinsel partner olursa, virüsü kapma olasılığı o kadar artar.
- Prezervatif kullanmamak HPV dahil cinsel yolla bulaşan hastalıklara zemin hazırlayabilir.
- Genital siğiller ergenler, gençler ve genç yetişkinlerde görülme sıklığına sahiptir.
- HIV/AIDS gibi enfeksiyonlar vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltır. Lösemi gibi kan kanserleri bağışıklık hücrelerini değiştirir ve onların işlevsiz kalmasına neden olur. Steroidler gibi ilaçlar zamanla bağışıklık sistemimizi azaltır.
- Cinsel organda veya deride kesikler gibi çatlaklar, virüsün vücuda girmesine fırsat verir.
- Sünnet derisi alınmamış erkeklerin HPV kapma ve partnerlerine geçirme olasılığı daha yüksektir.
Daha kırmızı, sıvı dolu kabarcıkların genital herpes olma olasılığı daha yüksek
Genital siğiller, karnabaharın tepesi gibi görünebilen küçük, kabarık cilt lezyonları şeklindedir. Her iki cinsiyette de bulunmasına rağmen, erkeklerde testis, penis, uyluk ve kasık bölgesinde siğiller gelişebilmektedir. HPV aşısı, hastalığı önleme noktasında etkili bir yol olarak tanımlanmaktadır. Erkeklerin HPV aşısı ile aşılanması sadece HPV' nin kadınlara yayılmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda diğer ilgili hastalıkları ve kanserleri de önlemektedir. HPV enfeksiyonuna bağlı oluşan genital siğiller ve HSV enfeksiyonun neden olduğu genital herpes’in ayırıcı semptomları şu şekilde sıralanabilir;
- HPV siğiller ten rengi lezyonlardır. Daha kırmızı, sıvı dolu kabarcıkların genital herpes olma olasılığı daha yüksektir.
- HPV siğiller sıvı dolu değildir ve patlamaz.
- Genital uçuk kabarcıkları ağrılıdır ve açılarak yara oluşturarak iyileşmeden önce sıvı dökebilir.
- Penisinizdeki bir ülser (açık cilt lezyonu), frenginin ilk aşamasını da gösterebilir. Frenginin neden olduğu lezyonlar genellikle ağrısızdır;
- Her zaman ağrısız olmasa da, ağrı ve kaşıntı daha çok uçuk ve genital siğiller ile ilişkilidir.
- Avuç içi ve ayak tabanlarında kırmızı döküntü, ağızda ve cinsel organlarda beyaz lekeler, ateş, saç dökülmesi ve boğaz ağrısı gibi genital siğillere ek olarak diğer semptomlar ikincil evre frengi olabilir.
- Penisin ucunun tabanı çevresinde çevresel olarak ten rengi, kırmızı, sarı, pembe veya yarı saydam olan çok sayıda küçük yumru, inci gibi penil papüller olarak bilinen bir durum olabilir ve tamamen zararsızdır. Bu, penis derisinin normal bir çeşidi olarak kabul edilir ve bulaşıcı değildir.
- HPV siğiller çukurlu değildir. Siğilin tepesindeki bir çukur, mulluscum contagiosum olarak bilinen viral bir enfeksiyonu gösterebilir. Mulluskum da HIV enfeksiyonunun bir işareti olabilir.
Aşı yaptırmak riski azaltabiliyor
Uzmanlar tarafından HPV’nin bazı ülkelerde erkeklerin penis kanserine yakalanmasından yaklaşık %63 gibi bir oranda sorumlu olduğu düşünülmektedir. Penis kanserinde ortalama tanı yaşı 68'dir ancak 30'lu yaşlar gibi erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Yorgunluk, kilo kaybı, penisten kan gelmesi, peniste yumrular, kadifemsi kızarıklık, sertleşmiş penis derisi ve kötü kokulu akıntı gibi başka belirtiler penis kanseri şüphesi taşımaktadır. Penis kanseri ve genital siğillere neden olan HPV virüsüne karşı korunma sağlayacak aşı bulunmaktadır. 9 ile 26 yaşları arasında cinsel aktif çağda ki bir kadın veya kız çocuğuna, genital siğillere yakalanmamak için aşı yapılmaktadır.
Reçetesiz satılan ilaçlar genital bölgeye uygulanmamalıdır
Genital cilt çok hassastır ve uygun bilgi, eğitim olmadan kimyasalların uygulanması hasara yol açabilmektedir. Tedaviler, siğillerin boyutu ve sayısı, etkilenen bölge, daha önce uygulanan tedaviler ve salgının tekrar edip etmemesi gibi birçok faktöre dayanmaktadır. Virüsün tedavisi yoktur sadece siğilin kendisinin tedavisi bulunmaktadır. Hekim tavsiyesi ile kullanılan ilaçlar dahi hamilelikte ve hamilelik sürecinde kullanılması önerilmemektedir. Tedavi süresinde cinsel temastan uzak durulmalı, kişisel hijyene önem verilmelidir. Kadınlar için tek kullanımlık pedler önerilmektedir. Çok sayıda siğil bulunduğunda veya geniş bir alan etkilendiğinde cerrahi seçenekleri önerilmektedir. Cerrahi seçenekler kısaca şu şekilde sıralanabilir;
1.Kriyocerrahi ile sıvı nitrojen solüsyonu uygulaması siğillerin içinde bulunan suyu dondurarak siğilleri oluşturan hücrelerin yok olmasına neden olur. Siğillerin bulunduğu bölgeyi alkollü bir bezle temizleyerek sıvı nitrojen içeren bir aplikatör ucu, 5 mm'ye kadar çevredeki cilt donana kadar her siğile uygulanmaktadır. Bu yöntem ile 6 ila 12 hafta içinde iki ile dört tedaviden sonra, %75-80'inde siğillerin tamamen geçtiği görülür.
2.Elektrocerrahi ile siğilleri kesmek için yüksek frekanslı bir elektrik akımı iğnesi kullanır. Önce bölgeye lokal anestezi uygulanır ve penis gövdesindeki az sayıda lezyon için elektrocerrahi etkili bulunmaktadır.
3.Cerrahi eksizyon ile siğil bir neşter ile kesip çıkarılır, bölgenin durumuna göre anestezi verilerek siğilin boyutuna göre sağlıklı derinin iki tarafını tekrar dikebilir. Bu yöntem ile siğillerin alınması iz bırakabilir veya siğil geri gelme ihtimali görülür.
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz