Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Vertigo başınızı döndürmesin

Vertigoda baş dönmesine bulantı ve kusma eşlik ediyor Baş dönmesinin vertigonun habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, baş dönmesi yanın...

Vertigo başınızı döndürmesin

Vertigoda baş dönmesine bulantı ve kusma eşlik ediyor

Baş dönmesinin vertigonun habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, baş dönmesi yanında sıklıkla bulantı-kusmanın eşlik edebileceğine dikkat çekiyor. Her türlü baş dönmesi sorununun bir tedavisi bulunduğu belirtilirken; mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurulması tavsiye ediliyor.   

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, baş dönmesi ve nedenlerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

“Başım dönüyor” hissi veren vertigodur

Baş dönmesi diye tanımlanan şikayetin ayrıntılı sorgulanınca, genelde altından farklı durumlar çıktığını kaydeden Prof. Dr. Barış Metin, baş dönmesi diye tanımlanan durumun kişiden kişiye değiştiğini söyledi. Prof. Dr. Barış Metin, “Bazen bir sersemlik hissi, bazen gerçekten dönüyormuş hissi, bazen de göz kararması baş dönmesi olarak tanımlanır. Bunların arasında, gerçekten dönüyormuş hissi vertigo olarak tanımlanan durumdur” diye konuştu. 

Vertigoda bulantı-kusma da olur

Vertigonun baş dönmesi olarak tanımlanan durumların çoğunu oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Barış Metin, vertigonun iç kulak veya beyin kaynaklı olabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Barış Metin, şunları söyledi: “İç kulakta yer alan yarım daire kanallarındaki sıvının katılaşması sonucu yarım daire kanalları fonksiyon dışı kalabilir ve bu durum kişi bir tarafa dönüyormuş hissi yaratır. Sıklıkla beraberinde bulantı-kusma olur. Merkezi kaynaklı vertigo  ise işitme sinirinin beyinden çıkarken sıkışması veya beyin sapındaki denge merkezinin etkilenmesi sonucu olabilir. Merkezi kaynaklı vertigonun nedeni beyinde damar tıkanıklığı, tümörler ve çeşitli ilaçların yan etkileri olabilir.” 

Her tip baş dönmesinin tedavisi var  

Baş dönmelerinin süre ve atak sıklığı açısından değişken olduğunu söyleyen Prof. Dr. Barış Metin,  baş dönmesinin genelde birkaç hafta içinde geçen bir durum olduğunu aktardı. Özellikle iç kulak kaynaklı vertigoların kısa sürede geçeceğini ancak sık tekrarlama eğilimleri bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Ancak çok uzun süreli ve durmadan devam eden  baş dönmesinden yakınan hastalarımız da bulunmaktadır. Uzun süre baş dönmesi çeken hastalarımız kendilerini çaresiz ve umutsuz da hissedebilir. Ancak her tip baş dönmesinin bir tedavisi olduğu da unutulmamalıdır. Yani çaresizliğe gerek yok. Yeter ki sizi tedavi edebilecek uzmanı bulun” şeklinde konuştu.

Her türlü baş dönmesinde doktora başvurun  

Her türlü baş dönmesinde doktora başvurulması gerektiği uyarısını yapan Prof. Dr. Barış Metin,  basit sersemlik ve göz kararması hissinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulabileceğini belirtti. 

Vertigonun türüne göre tedavi planlanıyor  

Vertigo durumunda ise tam donanımlı bir hastaneye gidilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, nöroloji bölümüne başvurulmasının uygun olacağını söyledi. Prof. Dr. Barış Metin, şu  bilgileri verdi: “İç kulak kaynaklı vertigoda ilk tedavimiz genelde düzeltici manevralardır. Manevralar hekimin hastanın başını ellerinin arasına alıp belirli yönlere hareket ettirmesi yoluyla yapılır. Bu manevralarla iç kulaktaki sıvının akışkanlığı yeniden sağlanmaya çalışılır. Manevra sonrası düzelen hastaya evde uygulaması için egzersizler öneririz.  Merkezi yani beyin kaynaklı vertigoda ise nedene yönelik tedavi yapılır. Neden, genelde çekilecek Manyetik rezonans yani MR filmi ile ortaya çıkar. Örneğin durum, damar tıkanıklığına bağlı ise kan sulandırıcılar verilir.”   

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |