Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Radyoaktif iyot tedavisi hakkında bilgiler

Son yirmi yılda, tiroid kanseri neredeyse %30 oranında bir artış ve aynı zamanda ölüm oranlarında %23'ten fazla bir azalma olmuştur. Bun...

Radyoaktif iyot tedavisi hakkında bilgiler

Son yirmi yılda, tiroid kanseri neredeyse %30 oranında bir artış ve aynı zamanda ölüm oranlarında %23'ten fazla bir azalma olmuştur. Bunun nedeni, radyoaktif iyot tedavisi ile birlikte cerrahi tedaviden sonra en uygun prognozun gerçekleştiği hastalığın erken evrelerde tanınmasıdır. Tiroid bezinin uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilen tam veya periotal cerrahi olarak kanserli hücrelerin temizlenmesidir. Bu tiroid kanseri tedavisinde gerekli ilk adımdır.

İkinci adım olarak radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanseri nüks (kanser nüksü) riskini azaltır. Genellikle vücudun diğer bölgelerine yayılmış tiroid kanserini tedavi etmek için kullanılır.

Radyoaktif iyot genellikle hastaya hap-kapsül şeklinde verilir, ancak gerektiğinde sıvı halde de alınabilir. Tabletleri yutmakta zorlanan tiroid kanseri hastaları bunu tedaviye başlamadan önce Moleküler Görüntüleme ve Tedavi Sdoktorlarına bildirmelidirler.


Radyoaktif iyot tedavisi nasıl olur?

Radyoaktif iyot kan dolaşımına girer ve tiroid bezindeki herhangi bir hücre tarafından emilir. Radyoaktif radyasyon kanser hücrelerini yok eder. Radyoaktif iyot radyasyon yayar ve yavaş yavaş kanser hücrelerini yok eder.

 

Radyoiyot tedavisinin ana hedefleri şunlardır:

1.      Cerrahi olarak çıkarılması mümkün değilse, kalan tiroid dokusunun ve tümörün yok edilmesi.

2.   Tiroglobulini sentezleyen substratın çıkarılması, daha sonraki gözlemlerde belirlenmesi, bir tümör belirteci olarak kan serumundaki içeriğinin doğru kullanımına izin verir.

3.   Radyografi ile tespit edilmeyenler de dahil olmak üzere farklılaşmış tiroid kanseri metastazlarının tespiti ve ardından tedavisi.

Radyoiyot tedavisi, başarısı içlerinde radyoiyot birikimine bağlı olan farklılaşmış tiroid kanserinin uzak metastazlarının tedavisinde tercih edilen yöntemdir.

 

Radyoaktif iyot tedavisinin potansiyel yan etkileri

Erken Yan Etkileri

Öneri/Açıklama

Boyun bölgesinde yanma hissi veya hassasiyet

Ameliyat sonrası kalan bakiye tiroid dokusu miktarı ile ilişkilidir. Böyle bir şikâyetiniz olduğunda ilaçla tedavisi mümkündür.

Ağız mukozası iltihabı ve beraberinde küçük ağrılı ülserler

4-7 gün boyunca, uyanıkken her 3-4 saatte bir yumuşak diş fırçası ile tüm ağız içi mukozanın hafifçe fırçalanmasıyla bu durum sıklıkla önlenebilir. Buna, tedaviden sonraki ilk 4 gün boyunca, geceleri her 3 saatte bir uygulama da eklenebilir.

Mide bulantısı (ve nadiren kusma)

Tedavi öncesinde koruyucu amaçla ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.

Tükürük bezlerinde şişme ve hassasiyet

-Bol sıvı alımı, yaklaşık 1 hafta boyunca günlük 2,5-3 litre sıvı (süt hariç) tüketilmelidir.

-Şekersiz sakız ya da şekersiz nane şekeri vb. ile tükürük akış hızı artırılır. Tedavinin uygulamasından 2 saat sonra başlayarak 4 gün boyunca tüm uyanık saatlerde ve tedaviden sonra 4 gece boyunca her 3 saatte bir uygulanmalıdır.

Tedavi öncesinde koruyucu amaçla ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. .

Tat duyusunda azalma ya da değişiklik

Genellikle geçicidir, özel bir önleme gerek yoktur.

Gözyaşı üretiminde azalma

 

Kanda, akyuvar ve trombosit sayısında geçici azalma

Yüksek doz radyoaktif iyot uygulamalarında (150-200 mCi) görülebilir.  Ancak tedavi öncesi kan sayımı ve böbrek testleri normal olan hastalarda görülmesi beklenmemektedir.

Geç Yan Etkileri

Öneri/Açıklama

Erkeklerde doğurganlık

Geçici olarak doğurganlıkta azalma görülebilir. Ancak yüksek dozda ve birden fazla sayıda radyoaktif iyot tedavisi alanlarda kalıcı kısırlık gelişebilmektedir. Böyle bir durumda tedavi öncesinde sperm dondurma düşünülebilir. Tedaviyi alan tüm hastalarımızda, mesaneden kaynaklanan, testislerin (hayaların) aldığı radyasyon dozunu azaltmak için bol su tüketmeleri ve sık sık idrara çıkmaları yararlı olacaktır.

Kadınlarda doğurganlık

Radyoaktif iyot tedavisi ile kadın doğurganlığında bozulma veya düşük yapma riski artışı beklenmemektedir. Tedaviyi alan tüm hastalarımızda, mesaneden kaynaklanan radyasyon dozunu azaltmak için bol su tüketmeleri ve sık sık idrara çıkmaları yararlı olacaktır.

Ağız kuruluğu, tat değişikliği, tükürük bezi taşı gelişimi, diş çürümesi.

Ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Göz kuruluğu veya göz yaşarması

 

İkincil kanser gelişimi

Yüksek doz radyoaktif iyot uygulaması sonrası çok nadir (<%1) görülebilen bir durumdur. Bildirilen olgular genellikle birden çok tedavi uygulanarak yüksek radyasyon dozu almış hastalardır. Bu ihtimal tiroid kanserinin getireceği risklerin yanında ihmal edilebilir düzeyde olup tiroid kanseri tedavisinden vazgeçilmemelidir.

Kaynak: intheranostics.com

 

Radyoaktif iyot tedavisi ne kadara mal olur ve hangi̇ hastanelerde yapılır?

Lutesyum-177 hakkında bilgi almak istiyorsanız https://www.intheranostics.com/ adresini ziyaret edip buradaki uzmanlardan yardım alabilirsiniz.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |