Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Sindirim sisteminin sağlığını korumak için nasıl beslenmeliyiz?

Sindirim sistemi ile ilgili sorunlar günümüzde sıkça karşımıza çıkmaktadır ve ciddiyeti her zaman göz kadar özen göstermeyip önemsemediğimiz...

Sindirim sistemi ile ilgili sorunlar günümüzde sıkça karşımıza çıkmaktadır ve ciddiyeti her zaman göz kadar özen göstermeyip önemsemediğimiz için besin alerjileri, obezite, zayıflık, uyku bozuklukları, ani duygusal değişimler (öfke, endişe, kaygı), otizm gibi pek çok hastalıkla mücadele etmeye çalışmaktayız. Peki sindirim sistemimizi tüm bu hastalıklardan uzak tutmak için neler yapmalıyız?


1. Besin Çeşitliliği

Öncelikle besin olarak nitelendirdiğimiz ürünlerin neler olduğunu iyi bilmeliyiz. Süt ve süt ürünleri, et (tavuk, balık, kırmızı et), yumurta, tahıl ve baklagiller, meyve, sebze, yağlar (margarin ve trans yağ içeren ürünler hariç) bizlerin bu besinleri günlük olarak tüketmesi sindirim sistemi başta olmak üzere tüm sistemlerimizi olumlu yönde etkileyecektir ve sağlıklı bireyler olmamız için atılacak en önemli adımdır.

2. Haftada 2- 3 Kez Balık Tüketimi

Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinden zengin olan balığın düzenli tüketimi sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bu yağ asitleri vücut içinde pek çok hasarı önlediği için sindirim sistemine de olan baskıyı azaltmaktadır. Kalp damar hastalıkları, depresyon, kanser, hipertansiyon, böbrek rahatsızlıkları, yüksek kolesterol, tip 2 diyabet ve kemik hastalıklarında iyileştirici olan etkisiyle insandaki tüm sistemleri korumaya almaktadır.

3. Su Tüketimi

Yetişkin bir insanın vücudunun yaklaşık %60' ı sudan oluşmaktadır. Bunun anlamı da vücutta bulunan bütün sistemlerin sağlıklı çalışabilmesi için suya ihtiyaç duymasıdır. Özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için günlük 2-2,5 litre su tüketimi çok önemlidir. Yalnız su tüketirken dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Yemek yeme esnasında tüketilen su veya sıvı içecekler hem mideyi büyütmekte hem de sindirimi zorlaştırmaktadır. Bunun sonucunda kilo artışı ve konstipasyon dediğimiz kabızlık durumuyla karşı karşıya kalma riskiniz olmaktadır. Bunu önlemek için yemeklerden yarım saat önce ve yemeklerden 1 saat sonra su veya sıvı tüketmenizi öneririm.

4. Probiyotikler

Bağırsak dostu olarak bilinen probiyotikler sindirim sistemi için çok büyük bir önem taşımaktadır. Yoğurt ve kefir bizim kolayca ulaşabileceğimiz probiyotiklerdendir. Market ürünlerinde karşımıza çıkan meyveli veya şekerli kefir ve yoğurtların probiyotik etkilerinin olmamasının yanı sıra bağırsaklara hasar verdiği de görülmüştür. Bu sebeple sade kefir ve sade yoğurtları tercih etmenizi öneririm.

Dyt. Beyza Karabulut

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |