Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Zeytinyağının Pek Bilinmeyen 11 Faydası

Zeytinyağı bütün doğal yağlar içerisinde bilinen en faydalı hatta kimi zaman şifalı özelliklere sahip olan mucizevi bir yağdır. Sağlığa olan...

Zeytinyağı bütün doğal yağlar içerisinde bilinen en faydalı hatta kimi zaman şifalı özelliklere sahip olan mucizevi bir yağdır. Sağlığa olan faydaları arasında kardiyovasküler problemleri önlemek, kötü kolesterol seviyesini düşürmek, kilo alımını önlemek, metabolizmayı iyileştirmek ve sindirim sistemi fonksiyonunu artırmak, iltihapla savaşmak, safra taşı oluşumunu önlemek, kanser riskini azaltmak, hücre duvarlarını güçlendirmek ve hipertansiyonu önlemek gibi

Zeytinyağı bir çok yemek tarifinde temel bir bileşendir, ancak çeşitli ve çok amaçlı kullanımları burada bitmez. Lezzetinin, sağlıkla ilgili faydaların yanı sıra pek çok rahatsızlıkta tedavi edici özelliğe de sahiptir.. Yağ, tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindir ve bu nedenle kötü kolesterol seviyesinde düşüşe neden olmaktadır. Ayrıca meme ve kolon kanseri, kardiyovasküler sorunlar, diyabet, yüksek kolesterol ve artritin önlenmesinde ve iyileştirilmesinde oldukça yardımcıdır. Aynı zamanda metabolik hızı artırır, sindirimi kolaylaştırır, kilo alımını önler ve yaşlanma karşıtıdır.

Kısaca bahsetmek gerekirse zeytinyağı, Akdeniz bölgesinin geleneksel bir ağaç mahsulü olan Olea Europaea'nın (zeytin ağacı) meyvesinden elde edilen yağdır. Türkiye’de ise en kaliteli olanları Ayvalık zeytinyağlarıdır. Bu yağı doğal haliyle üretmek için toplanan zeytinler preslenir.

Sızma zeytinyağı içinde oleik asit ve antioksidan polifenoller bol miktarda bulunur, bu da onu normal bitkisel yağlardaki (ayçiçek yağı, kanola yağı vb) benzerlerinden daha sağlıklı bir seçenek haline getirir.

İdeal kullanım miktarı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre yaklaşık 2 yemek kaşığıdır. Fakat özellikle Türkiye’deki bazı uzmanlar daha fazla kullanımının, eğer karbonhidrat tüketimi düşükse uygun olabileceğini belirtiyorlar.

Bütün bunlardan sonra işte zeytinyağının sağlığa olan 11 önemli ve kanıtlanmış faydası.

1. Kardiyovasküler Sorunları Önler

Zeytinyağındaki% 70'lik tekli doymamış yağlar, kolesterol birikimini azaltma ve böylelikle çeşitli kardiyovasküler ve buna bağlı rahatsızlıkların önlenmesinden büyük ölçüde sorumludur.

2. Kötü Kolesterol Seviyelerini Düşürür

LDL olarak da bilinen kötü kolesterol, bazı kardiyovasküler problemlerden başlıca sorumludur. Naturel sızma zeytinyağı, LDL'nin neden olduğu oksidasyon ile savaşan 40'tan fazla antioksidan ile zenginleştirilmiştir. Yalnız kullandığınız zeytinyağının sızma zeytinyağı olması ve tamamen doğal olması önemli. Ayrıca, naturel sızma zeytinyağı HDL seviyesini arttırmada da yardımcı olur.

3. Kilo alımını önler

Tekli doymamış yağ asitlerinin seviyesi zeytinyağında o kadar yüksektir ki vücudun aşırı kilo almasını önler. Araştırmalar zeytinyağının ölçülü olarak tüketiminin sağlıklı vücut ağırlığının korunmasında etkili olduğunu göstermiştir. Sağlıksız bitkisel yağlardan zeytinyağına geçiş yapmak bile vücut ağırlığınızda bir azalmaya neden olabilir.

4. Metabolizmayı Geliştirir

Zeytinyağının özellikle çocuklarda beyin gelişimi ve kemik gelişimi için iyi özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda metabolizmayı da büyük ölçüde iyileştirir. Yaşlılar için ideal bir vitamin olan E vitamini bakımından çok zengindir. Zeytinyağı ayrıca bağırsak hareketlerini kolaylaştırmada ve sindirim sistemini temizlemede çok faydalıdır, böylece dışkılama işlemini kolaylaştırır.
Sonuç olarak, zeytinyağının kullanılması sonucu daha iyi metabolizma ve sindirim sistemi de fazla kilo vermeyle sonuçlanabilir.

5. Anti-inflamatuar

Fenoller zeytinyağında bolca bulunur ve antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikleriyle bilinir. Patojenik bakteri üretimini inhibe ederek enflamasyonu hafifletir.

6. Yaşlanma Karşıtı (Anti-aging)

Banyo sabunları, kozmetikler ve doğal bitkisel tedavide yaygın olarak kullanılan zeytinyağında bulunan çok miktarda antioksidan, insan vücudunun yaşlanma sürecini daha onu besleyerek yavaşlatır. Doğrudan cilde uygulandığında, cildin parlamasına yardımcı olur ve cildi ağır yağlı süt gibi diğer doğal ürünler gibi yağlı bırakmaz. Sızma zeytinyağının masajının da ağrıların ve strese bağlı yorgunluğun giderilmesinde oldukça etkili olduğu bulunmuştur.

7. Safra Taşı Oluşumunu Önler

Zeytinyağının safra kesesinde safra taşı oluşumunu önlemede çok etkili olduğu kanıtlanmıştır.

8. Hücre duvarlarını güçlendirir

Zeytinyağında bulunan polifenoller adlı bir besleyicinin, hücre duvarlarını takviye etmekten başlıca sorumlu olduğu bulunmuştur. Arter duvarlarının güçlendirilmesinde çok etkilidir, böylece kalp durması ve diğer pulmoner arter ve ilgili hastalıkları önler.

9. Kanser Riskini azaltır

Bir Oxford Üniversitesi araştırması, zeytinyağında bulunan asidik içeriğin, vücudu bağırsak ve rektum kanserinden korumada oldukça faydalı olduğunu göstermiştir. Yılda 20.000'den fazla ölümden sorumlu olan bağırsak kanseri, dünyanın bir çok ülkesinde yaşamı tehdit eden en yüksek kanser türüdür. Zeytinyağı, bu tür kanserlerin başlaması ve ilerlemesinden korunmak için harika bir yağdır. Bu nedenle günlük olarak orta miktarda tüketilmelidir.

10. Meme Kanserinin Önlenmesi ve Tedavisi

Tüm dünyada kadınlarda en yüksek ölüm oranından sorumlu olan kanser türü meme kanseridir. Zeytinde bulunan hidroksitorosol adı verilen bir bileşiğin, menopoz sonrası kadınlarda meme kanserinin önlenmesinde ve iyileştirilmesinde faydalı olduğu bulunmuştur.

11. Hipertansiyonu Dengeler

Zeytinyağı ile desteklenmiş (yani doymamış yağlar açısından bol), aynı zamanda nitrat ve nitrit (yapraklı yeşil sebzeler) içeren sıkı bir Akdeniz diyeti, hipertansiyonun azaltılmasında büyük ölçüde faydalı olabilir. Yukarıdaki sonuç, en son çalışmalardan çıkarılmıştır ve birçok kanıtı mevcuttur.

Kaynak: https://www.coskunzeytincilik.com/zeytinyagi-faydalari/

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |