Böbrekler, günde yaklaşık 200 litre kanı süzerek metabolizma atıklarını ve fazla suyu uzaklaştıran hayati öneme sahip organlardan biri. B...
Böbreklerin sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi tuzların dengesini sağlamak, vücudun asidik yapısını ayarlamak, D vitamini aktivasyonunu sağlamak, bazı hormonları üretmek ve bu görevleri ile kan basıncının dengelenmesine yardım etmek gibi görevlerinin de olduğunu vurgulayan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Böbreklerin sağlıklı çalışması için yeterli sıvı tüketilmeli ve günlük tuz tüketimine dikkat edilmeli” dedi.
Metabolizma sonrası açığa çıkan tüm atık maddelerin, kan ile birlikte böbreklere gelerek burada süzülmesi için yeterli sıvı tüketimin önemini vurgulayan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Vücudumuzun yüzde 65-75 kadarı sudan oluşur. “Yetersiz sıvı alımı böbreklerin süzme işlevini olumsuz etkilediği için idrar atık madde içeriği yönünden daha yoğun hale gelir. Bu durum böbreklere zarar vererek çeşitli böbrek hastalıklarının oluşmasına neden olur” şeklinde konuştu.
Hazır ve salamura yiyecekler gereğinden fazla tuz alınmasına neden oluyor
Günlük tuz tüketiminin de böbrek sağlığını etkilediğini söyleyen Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Fazla tuz tüketimi böbrek kılcal damar sistemindeki kan basıncının artmasına neden olur ve yüksek kan basıncı sürekli hale gelirse damarların yırtılarak harap olmasına ve idrarda protein atılmasına neden olur. Yemeklere eklenen tuz ve tuz ilave edilerek hazırlanmış tüm hazır ve salamura besinler ise ihtiyacımızdan fazla tuz almamıza neden olur. Dünya sağlık örgütü günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlı tutmayı önerirken, Türkiye’de bu oran oldukça yüksek” dedi.
Tuz alımını azaltmak için öneriler
Böbrek sağlığını korumak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemenin ve uygulamanın çok önemli olduğunu söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, tuzu azaltmak ve yeterli sıvı alımını sağlamak önerilerini şöyle sıraladı.
- Taze yiyecekler daha az tuz içerir, taze sebze-meyve tüketimi artırılmalı.
- Sofrada tuzluk bulundurmamak alışkanlık haline getirilmeli. Tuzluklardan uzak durmak, tuz kullanımını yüzde 15 azaltabilir. Yiyecekler taze otlar ve tuzsuz diğer baharatlarla da tatlandırılabilir.
- İşlenmiş ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı ve tuz içeriklerine dikkat edilmeli.
- Sıvı ihtiyacı sadece çay-kahve içerek karşılanamaz. Gün içinde mutlaka “8-10 bardak su” içilmeli.
- Böbrek sağlığını korumak için kan şekeri ve kan basıncı kontrolü sağlanmalı, gereksiz ilaç kullanılmamalı, sigaradan uzak durulmalı, eğer böbrek taşı ve sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmek gibi sorunlar varsa mutlaka nedeni araştırılmalı ve düzenli egzersiz yapılmalı.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz