Bugüne kadar hiç olgun spermi bulunmayan erkekler çocuk sahibi olamıyordu. Son yıllarda kullanılan ROSI yöntemi (Round Spermatid Enjeksiyonu...
Azospermi tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilmiş ROSI tekniği aslında yeni değil. Ancak tekniğin yeni uygulanış şekli ile hem döllenme, hem de gebelik oranlarında artış gözleniyor.
'ÖNCÜ SPERM'İN KALİTESİ ARTIRILIYOR
Azospermi, ikiye ayrılıyor. Tıkanıklığa bağlı azospermi vakalarında sperm elde edilebiliyor ancak tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi vakalarında sorun yaşanıyor. Bu yöntem ise mevcut yöntemlerle spermi bulunamayan erkeklerde; hem biçimsel, hem fonksiyonel olarak normal olmayan, çocuk yapabilme yeteneği bulunmayan ama öncü sperm olarak tanımlanan yuvarlak (round spermlerin) belirlenmesine olanak sağlıyor. Hiç spermi olmadığı tanısı alan erkeklerde, öncü sperm olup olmadığı tespit ediliyor. Öncü sperm bulunması halinde bunlar alınarak, özel bir yöntemle sperm kalitesi artırılıyor, geliştiriliyor ve yumurta ile döllemeye hazır hale getiriliyor.
HASTALARA BÜYÜK UMUT VERİYOR
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, ROSI yöntemi ile ilgili şunları söyledi:
'Tüp bebek işlemleri arasında menide spermi olmayan ve hatta testiküler biyopsi sonrası (TESE) olgun sperm hücresi elde edilemeyen vakalarda (azospermi) istenen seviyede başarı elde edilemiyordu. Bilimsel toplantılarda da tartışılan, Japon bilim insanları tarafından geliştirilen ve bilim dünyasına sunulan ROSI yönteminin, son uluslararası bilimsel toplantıda açıklanan sonuçları umut vericiydi. Yöntemin uygulanmasındaki zorluklara rağmen gelişmeleri biz de yakından takip etmekteyiz. Henüz uygulamaya dahil olan 700'den fazla hastanın sadece yüzde 10'luk bir kısmında yuvarlak (round) spermalidlere rastlanmış olması ve bahsedilen tedavi ile 14 gebelik elde edilmesinin deklere edilmesi bu konuda sıkıntısı olan hastalara büyük bir umut vermektedir.'
BİRÇOK MERKEZİN SONUÇLARI DOĞRULANMALI
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, 'Bu tarz bulgular daha önce de bilim dünyasında yankı bulmuş fakat uygulanabilirliği ve sonuçları açısından net olarak kabul görmemiştir. ROSI için birçok merkezde yapılacak denemeler ile elde edilen sonuçların doğrulanması ve desteklenmesi gerekmektedir' diyor.
Kaynak: Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz