Sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli koşulları arasında düzgün çalışan böbreklere sahip olmak yer alıyor. Yaz aylarında böbreklerin fonksiy...
Memorial Ataşehir Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Medikal Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, böbrek sağlığını korumak için yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Böbrekler tüm vücut fonksiyonlarını etkiler
Beyin, kalp ve akciğer gibi yaşamsal öneme sahip olan böbreklerin sağlığını kaybetmesi, tüm vücut fonksiyonlarının bozulmasına neden olmaktadır. Vücudumuzda bulunan zararlı maddeler ve toksinler, böbrekler tarafından süzülerek dışarı atılmaktadır. Böbrekler aynı zamanda kemik erimesini engelleyen D vitaminini aktifleştirmekte, vücuttaki asitliği düzenlemekte ve kan elemanlarının üremesini sağlamaktadır. Görevlerini yerine getiremediği takdirde ise hayati riskler yaratabilmektedir. Yaşamsal öneme sahip olan böbrekleri tehdit eden en önemli risk faktörleri diyabet ve yüksek tansiyondur.
Su içmek için susamayı beklemeyin
Yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için su tüketimini artırmak önemlidir. Dolayısıyla en az 1,5-2 litre su tüketmek ve en önemlisi de su içmek için susamayı beklememek gerekir. Yeteri kadar su içemeyen kişiler ise günde 2 adet sodyumu çok yüksek olmayan maden suyu içebilir.
Su oranı yüksek gıdaları tercih edin
Yaz aylarında birçok sebze ve meyvenin su içeriği yüksektir. Özellikle karpuz ve şeftali gibi sudan zengin meyveler ile limon ve brokolinin sıkça tüketilebilir. Böbrek sağlığı açısından limonu sofradan eksik edilmemesi gerekir. Öğünleri hafif, meyve ve sebze ağırlıklı olması böbrek sağlığını korumak için önemlidir. Özellikle bu aylarda ağır yemekler ve kızartmalardan kaçınmak gerekir. Kızartmalar, kan kolesterol seviyesini ve kiloyu da arttırabileceği için genel sağlık açısından son derece zararlı besinler arasında yer alır. Böbrek hastalarının ise mutlaka hekimlerinin önerdiği şekilde beslenmesi gerekir.
Tuz ve şekeri sınırlandırmak gerekiyor
Tuz, böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinlerin başında gelmektedir. Hipertansiyonun yanı sıra taş oluşumuna da yol açabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi, hem böbrekleri hem de böbreğin birlikte çalıştığı kalbi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Şeker de böbrek için zararlı besinler arasında yer alır. Şeker diyabet riskini artırarak böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir. Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Bu tabloya bakarak, tuz ve şekerin böbreklerin en tehlikeli iki düşmanı olduğunu söylenebilir. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.
Gece sık idrara çıkıyorsanız dikkat!
Böbrek hastalıklarının en kötü yanı kimi zaman belirgin bir bulgu göstermemesidir. Bu nedenle düzenli kontroller büyük önem taşımaktadır. Görülen yorgunluk, halsizlik, cilt renginde solukluk, bulantı gibi bulgular genellikle farklı sebeplere bağlanabilmektedir. Böbrek hastalıklarına ilişkin tek spesifik bulgu nedensiz yere gece sık idrara çıkmaktır. Yeterince sıvı alınmamasına rağmen gece boyunca ikiden fazla idrara çıkma durumu varsa böbrek hastalığından şüphelenmek gerekir. Gelişebilecek böbrek hastalığını önlemenin en iyi yolu da belli aralıklarla kan ve idrar tetkikleri yaptırmaktır.
İlaç kullanımına dikkat edin!
Yaz aylarında bilinçsizce ve uzun süreli olarak kullanılan ağrı kesiciler, antibiyotikler de böbrek sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu tür ilaçların önemli bir kısmı vücuttan böbrekler vasıtasıyla atılmaktadır; fakat gereğinden fazla kullanıldığında ve altta yatan bir böbrek rahatsızlığının varlığında, böbrek hasarına yol açabilmektedir. Vücuttan atılamayan kimyasallar kişiyi böbrek yetmezliğe kadar götürebilmektedir.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz