Günümüzde büyük şehirde yaşamanın getirdiği zorluklar ile gün içerisinde farkında olmadan bir çok stress unsuruna maruz kalmaktayız. Bu m...
Bu maruz kaldığımız stress günlük yaşam kalitemizi ciddi oranda etkilemektedir. Bu maruz kaldığımız stressin insan vücuduna etkisi en başta bağışıklık sistemimizi düşürmekte ve buna bağlı olarak bir çok hastalığın vücudumuzda oluşumda sebep olmaktadır. Stresten kaçınmanın bir çok yolu vardır. Fakat bu durum kaçınılmaz ise vücut sağlığını korumaya yönelik önlemler alınmalıdır.
Stresin dişler ve diş eti sağlığı üzerine etkisi de aşikardır. Vücutta her hastalıkta olduğu gibi dişlerde bu rahatsızlıklara karşı uyarı vermektedir. Gün içerisinde strese maruz kalan kişilerde istemsiz olarak geceleri uyurken diş sıkma ve gıcırdatma gerçekleşmektedir.çoğunlukla bu durum birey tarafından farkedilmemekte olup , kişinin yanında uyuyan birileri tarafından farkedilmektedir.bu eylem bazı kişilerde sadece dişleri sıkarak gerçekleştiği gibi bazı kişilerde gıcırdatma olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu duruma maruz kalan kişilerde birincil olarak gece uykusunun kalitesi düşmektedir, bu bireyler sabahları yorgun uyanma gibi durum söz konusu olmaktadır. Bunlara erk olarak diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı olarak kulak bölgesine yakın çene eklemine çok yük binmesine bu bölgede sabahları uyandıklarında ağrı oluşmasında ve çene kaslarında gerginliğe sebep olmaktadır. Uzun dönemde ise fazla yüke maruz kalan çene ekleminin deformasyonu söz konusu olup çiğneme işleminin efektif yapılamamasına sebep olmakta ve çiğneme sırasında ağrıya sebep olmaktadır.
Ayrıca çene kaslarının fazla çalışmasına sebep olduğu için yüzde asimetriye sebep olabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra vücudda bulunan kas grupları birbirleriyle uyumlu sekilde çalışmaktadır . Bu sebebkle çene eklemine fazla uygulanan kuvvetler ,çene eklemine bağlanan boyun kasları ile omurgaya ulaşmaktadır. Bundan dolayı bu kuvvetler boyun ve sırt kaslarının kasılmasına da sebep olmaktadır. Ve uzun dönemde sırt ve boyun bölgesinde spazmsal ağrılara sebep olabilmektedir. Bu ağrılar genellikle diş sıkma eyleminin gece olmasından dolayı sabahları oluşmaktadır.bir çok kişi bu durumun dişlerden meydana geldiğini tahmin edememektedir. Bu durum ilerki dönemlerde vücud postürünün değişmesine dahi sebep olabilmektedir. Avrupada yapılan çalışmalarda bu durum kanıtlanmıştır. Bu olgular erken tedavi edilmediği taktirde daha da ilerleyerek tedavisinin daha komplike olmasına sebep olmaktadır.
Gece diş sıkma ve gıcırdatma günümüzde ortalama olarak 10 insandan 8 inde görülmektedir. Bu durumun dişler üzerinde de olumsuz etkileri görülmektedir. Fazla yüke maruz kalan dişler zamanla aşınmakta ve dişlerde hassasiyet ve diş eti çekilmesine sebep olabilmektedir. Bu durum ise dişleri daha hassas olmasına sebep olmaktadır.
Diş sıkma ve gıcırdatmanın tedavi olarak gece uyku sırasında kullanılacak olan yumuşak veya sert gece plakları ( Diş sıkmanın şiddetine göre ) , fizik tedavi ve botoks ile yapılmaktadır. Geceleri kullanılacak gece plakları dişler ve dolaylı olarak eklemler arasında tampon görevi göreceğinden bu kuvvetlerin azaltılmasına ve bireyin hayat kalitesinin arttırılmasına faydası olacaktır. Fakat bazı hastalar geceleri bu plaklar ile uykumakta zorlandığı durumlarda alternatif tedavi olarak massater dediğimiz çiğneme kasına botoks uygulanarak ilgili kasın fonksiyonunu azaltarakta dişler ve eklemler üzerine fazla yük gelmesi engellenmektedir.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz