Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

IQ testinin tarihini biliyor musunuz?

Dünyada ilk önce üretilen ve kullanılan zekâ testi Stanford Binet adlı zekâ testidir. Bu test daha çok düşük zekâ seviyesine sahip öğrencile...

Dünyada ilk önce üretilen ve kullanılan zekâ testi Stanford Binet adlı zekâ testidir. Bu test daha çok düşük zekâ seviyesine sahip öğrencileri tespit etmek ve onlara verilecek eğitimi planlamak amacıyla kullanılıyordu. Alfred Binet tarafından geliştirilen bu test aynı yaştaki öğrenciler üzerinde uygulanıyordu. Çocuklarının yaşlarını göstermek için bir sayı belirleniyor sonrada, uygulanan test sonucunda çocuğun aldığı puana göre zekâ yaşı belirleniyordu.

Zeka yaşı ile takvim yaşı arasında fark varsa ve bu fark artı yönde ise çocuk üstün zekalı, bu fark eksi yönde ise zihinsel anlamda problemli olarak ifade ediliyordu. Eğitim programı alınan bu sonuca göre şekillendiriliyordu. Bu test Türkiye’de özellikle Rehberlik Araştırma Merkezlerindeki uzmanlar tarafından uygulanıyordu. Özellikle ilköğretimin ilk sınıflarında okuma-yazma öğrenemeyen çocuklar, öğretmenler tarafından yönlendirilerek bu IQ testi onlar üzerinde uygulanıyor ve öğrencinin eğitim programının ne olması gerektiği konusunda karar veriliyordu.

Daha sonraları özellikle üstün yetenekli, ya da üstün zekâlı olarak nitelenen öğrencileri tespit etmek amacıyla Wisc-r adı verilen zekâ testi Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından kullanılmaya başlandı. Bahsedilen iki test de batılılar tarafından geliştirilmiş olup içeriklerinde bazı kültürel veya dini öğeler taşımaktadırlar. Bu durum bu bizim öğrencilerimiz üzerinde olumsuz etki yapmakta idi. Daha sonraları bu tür öğeler ya testlerden çıkarıldı, ya da millileştirildi.

Bir kimsenin IQ’sunun kaç olduğu, uygulanan test sonucunda elde edilen zekâ yaşının gerçek yaşına oranı alınıp 100 ile çarpılması sonucu ortaya çıkan rakam ile ifade ediliyordu. Gerçek yaşı ile zekâ yaşı aynı ise IQ’su 100 olarak çıkmakta idi. Zekânın normal değerden aşağı, ya da daha yukarı olmasına göre kişi hakkında uygulanacak eğitim programına karar veriliyordu. Bazen bu uygulama akıl testi olarak da ifade ediliyordu.

Günümüzde bireyin IQ’sunu tespit etmek için daha karmaşık bir hesaplama sistemi kullanılmaktadır. IQ testi sonucu derecesi 110- 125 arası olanlar ileri zekâlı, 126-140 arası olanlar üstün zekâlı, 141-155 arası olanlar çok üstün zekâlı, 155’den daha yukarı olanlar ise deha olarak nitelenmektedirler.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemi içerisinde imkân ve fırsat eşitliği sağlamak ve eğitim hakkından bütün bireylerin yararlanması adına gerektiğinde öğrenciler için IQ testi yapılmasını istemektedir. Akıllılık testi de denilen bu testi, resmi olarak yine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışan bir kurum olan ve her ilde en az bir tane olmak üzere bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezleri aracılığı ile yapmaktadır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |