Yanlış ayakkabı seçiminin tehlikelerine dikkat çekilerek, ayak ve ayak bileği hastalıkları nedeniyle başvuranların yüzde 70′ini kadınlar...
Ayak ve Ayak Bileği Hastalıkları Merkezi yöneticisi Opr. Dr. Umur Aydoğan, yanlış ayakkabı seçimi nedeniyle kadınların erkeklere oranla daha fazla ayak ağrısı çektiğini belirterek, "Şıklık uğruna yaşam kalitenizi bozmayın" görüşünü bildirdi. Aydoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yanlış ayakkabı seçiminin tehlikelerine dikkati çekerek, ayak ve ayak bileği hastalıkları nedeniyle başvuranların yüzde 70′ini kadınların oluşturduğunu ifade etti.
İnsanın tüm ağırlığını ayaklarının taşıdığını ve yaşamın yüzde 30′unun ayakta geçtiğini belirten Aydoğan, kadınların en büyük hatasının, dış görünüşüne bakarak ayakkabı satın almak olduğunu belirtti. Aydoğan, şunları kaydetti: "İdeal topuk 2, en fazla 2,5 santimetredir. Yüksek topuklu ayakkabılarda tarak kemiklerine daha fazla yük bindiği için ağrı kaçınılmaz. Hele çalışan kadınların gün boyu dinlenemeyen ayaklarını yüksek topuklara mahkum etmemesi gerekiyor. Ancak tüm sakıncasına rağmen özellikle çalışan kesim buna dikkat etmiyor. Dümdüz ayakkabı da iyi değil, çünkü topuğa binen yükü artırıyor. Sivri burunlu ayakkabılar ise tarak kemiklerini ezerek, sinir sıkışmasına neden oluyor. Yanlış ayakkabı seçimiyle ileride ayakların şekli bozuluyor."
Ayakkabı seçim kriterleri
Amerikan Ortopedik Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneğinin (AOFAS) ayakkabı seçiminde göz önünde bulundurulması gereken kriterleri 'altın kurallar' olarak niteleyen Aydoğan, bu kuralları şöyle sıraladı: "Ayakkabıyı iki saat yürüdükten sonra satın almak gerekiyor. Çünkü bu zaman diliminden sonra ayak şişer ve ayakkabının rahat olup olmadığını daha iyi anlarsınız. Sabah saatlerinde asla ayakkabı almayın. Ayakkabının iki tekini de deneyerek satın alın ve satıcıların 'giydikçe açılır' türünden sözlerine kesinlikle itibar etmeyin. Ayakkabı açılmaz, sadece zamanla deforme olur.
Deforme olan ayakkabı ayağınızın şeklini alır. Siz de ayakkabınız açıldı zannedersiniz." Aydoğan, ayakkabı seçiminde ayağın en geniş yeri ile ayakkabının en geniş yerinin ölçülmesi ve ayak genişliğinden bir santimetreden daha fazla dar ayakkabı alınmaması uyarısında bulundu. Aydoğan, ayak hastalıklarının yüzde 70- 80′inin cerrahi müdahale olmadan rahat ayakkabı seçimi, ayakkabı içine konulacak yükseltmeler, alçaltmalar, kişiye özel tabanlıklar gibi basit önlemlerle düzeltilebileceğini, ancak hastaların genellikle son aşamada doktora başvurduğunu ifade etti.
Ayak numaranızı tam tespit edin
Türk ayak yapısının genel olarak taraklı, yayvan ve etli olduğunu belirten Aydoğan, ayakkabı seçiminde markaya ya da pahalı olmasına aldanmamak gerektiğini, kişilerin doğru ayakkabı seçimi için ayak numarasını iyi bilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aydoğan, Türkiye'de rahat ayakkabı eksikliği bulunduğunu, insanların 30-40′lı yaşlardan sonra ayak bağlarının ve tarak kemiklerinin genişlemesine paralel olarak ayakkabı numarasının da büyüdüğünü ifade etti.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı bekliyoruz